26 august 2008

Cum au sapat rusii cea mai mare groapa din lume

In timpul razboiului rece din '60, in timp ce cursa pentru spatiu se intetea, a inceput o alta cursa: catre centrul pamantului.

Stiind ca nu vor putea sa sape prea adanc, rusii si americanii incercau totusi sa ajunga la discontinuitatea Mohorovicic, legatura teoretica intre crusta solida si materia lichida din centrul pamantului.

Americanii au fost primii care au pornit un astfel de program. Rusii au acceptat provocarea si s-au alaturat in incercarea de a sapa cea mai adanca groapa din lume.

institutul kola

La institutul Kola, reprezentat in imagine, rusii au sapat 15 ani pentru a ajunge la o adancime de 12.260m, cea mai mare adancime atinsa vreodata. Recordul sta in picioare si acum. Dar pe cat de incununat de succes a fost programul din punctul de vedere al explorarii, pe atat de obscure raman rezultatele din punct de vedere geologic. Totul din cauza masinariei sovietice care a ingreunat orice scurge de informatii catre exterior si orice incercare de investigare din afara in acest sens.

Programul desfasurat la institutul Kola a produs o multime de masuratori seismice, de mostre de roca de mare adancime si niste rezultate interesante conform carora ar putea exista apa in stare lichida la mare adancime.

Pentru mai multe detalii si informatii intrati aici.

Sursa: Wired

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu