28 august 2008

Romanisme fotbalistice

In ultimul timp, campionatul nostru de fotbal s-a umplut de stranieri. Majoritatea, aproximativ 80%, bananieri. Vin la noi pentru ca n-au loc sau sunt dati afara din campionatele puternice din vest. Si atunci de ce ne asteptam cu toti la un miracol de la ei? De ce ne asteptam ca ei sa joace singuri si printr-o actiune a la Maradona sa castige un meci? Pentru ca e strain. Asta il pune intr-o alta lumina. E pe un alt plan, unul superior romanilor. Noi inca mai asociem strainatatea cu calitatea. In multe domenii chiar asta se poate afirma. Dar nu si in fotbalul nostru si mai ales la ce sume se invart in jurul bananierilor ajunsi pe plaiuri mioritice.

Toate echipele la inceput de campionat, cu preponderenta cele mici, s-au prezentat cu loturi remaniate si vorbitoare de multe limbi. Multi bananieri adusi la pachet, in ciorchine. Vine impresarul si trece tot ce are dintr-o parte intr-alta.

Conducta cu stranieri a fost deblocata dupa revolutie. Debitul era insa mic. Se mai lua cate unul-doi daca se merita si echipa chiar avea nevoie. Cu cat am inaintat in timp conducta s-a largit. Si chiar s-a spart de vreo 2 ani incoace. Tonul l-a dat CFR Cluj. Lor chiar le-a mers smecheria un an. Probabil au surprins prea mult. Dar gata. Da rateuri si acolo.

Domnul Iuliu Muresan, presedintele CFR Cluj, ne-a spus zilele trecute urmatoarele: "Nu jucăm nimic. Am adus jucători de peste cinci milioane şi nu se vede acest lucru. Sunt total dezamăgit". Pai normal taticu'. Daca din aia 5 milioane ai luat 10 jucatori normal ca nu sunt rezultate. Pai din banii aia se ia un jucator, hai maxim doi. Iei la kil, tot asa iti si joaca. Cand o sa pui banu' pe masa si sa iei unu la 5 milioane atunci poate sa te plangi daca nu-ti vin rezultatele. Dar asa e la noi la romani: decat sa iei 2-3 trufe de calitate mai bine iei cacao vrac si faci acasa ciocolata.

Oricum ar fi, antrenorul va plati intotdeauna ca marfa pe care o are la dispozitie e proasta.

4 comentarii:

  1. Si totusi, nu stiu in ce masura 1-2 jucatori valorosi ar face diferenta daca echipa n-ar avea coeziune.

    RăspundețiȘtergere
  2. ar face pentru ca ar creste nivelul echipei. ala vine cu alta mentalitate. pai la kil poti sa iei si din romania. n-are rost sa-i iei d-afara vazuti pe dvd.
    1-2 jucatori de calitate pot trage o echipa d-a noastra dupa ei.

    RăspundețiȘtergere
  3. 1 jucator cu adevarat bun bineiteles ca face diferenta in special un mijlocas de valoare care sa construiasca si sa adune echipa in jurul sau

    RăspundețiȘtergere
  4. tzarane, frumos articol, dar mai bine te-ai lua de Jijinho, arbitraje, si cacao expirata de genu lor decat de campionii provinciei ;) itzi spun eu, prima problema a fotbalului nostru o reprezinta conducatorii infecti gen Jiji, Porumboiu, Porcea, Copos, etc. Si cu bananieri sau nu, cu viermi de conductori sau nu, suntem intre primele 8 campionate din Europa. ICNREDIBIL

    RăspundețiȘtergere