20 august 2008

Tara fara obiectiv

Nu sunt un cunoscator al handbalului. Sunt doar un chibit. Ma uit numai cand joaca nationala. Inainte de olimpiada, toti porneam convinsi ca dupa atatia ani (nici nu mai stiu cati), luam si noi o medalie olimpica la un sport de echipa (in afara gimnasticii). Practic obiectivul era stabilit si toti, inclusiv sportivi si oficiali, credeam in el.

Incepe olimpiada. N-am apucat sa vad niciun joc din pricina orelor de desfasurare. Unii mai si presteaza in timpul zilei. Am fost insa la curent din presa si internet cu tot ce s-a intamplat. "Fetele sunt in forma", "start excelent", "ajungem in finala", "castigat la pas" si tot asa mai departe. Cam astea au fost titlurile. Declaratiile, pe masura si ele. Dupa meciul cu Norvegia a mai scazut entuziasmul. Dar nu foarte mult. O mica scapare, ceva deconcentrare, vesnica problema a arbitrajului. Cam astea au fost scuzele. Deja ne faceam probleme ca jucam in semifinale cu rusoaicele si nu avem culoar ideal pana in finala. Nici nu conta peste cine dam in sferturi.

Si iata ca am primit Ungaria. La ora meciului eram in fata calculatorului, urmarind evolutia scorului live pe internet. Nu aveam alte informatii decat scorul. Evolutia acestuia imi dadea sperante chiar daca am fost condusi de la bun inceput. Dar cand s-a ajuns de la 24-21 la 30-21 era clar. 9 goluri diferenta insemna deja macel.

Se termina meciul. Ma asteptam deja la reactii care mai de care. Si au fost: "nu ne-a iesit jocul", "nu ne-am putut concentra", "se pare ca infrangerea cu Norvegia a lasat urme" si clasicul "atat am putut". De ce n-am putut mai mult? Pregatirea nu este facuta incat sa ne prezentam mai bine si sa putem mai mult?

Dar de obiectiv nu spune nimeni nimic? Nu recunoaste nimeni ca nu s-a indeplinit?. Pai cum asa domne? Pai uite asa ca la romani. Dam declaratii banale care nu spun nimic dar nu recunoastem esentialul. Sa vina unu' si sa ne spuna ca e vinovat ca nu si-a indeplinit obiectivul. Ca a clacat. Ca pierdut fara drept de apel. Ca isi recunoaste vinovatia si nu mai e demn de a isi mai ocupa pozitia. Probabil acum vom schimba si obiectivul ca asa e la noi. Schimbam drumul dupa cum merge calul. Am putea sa ne stabilim de la inceput ca obiectiv sa terminam cu bine toate jocurile, sau sa nu terminam ultimii desi daca ne luam dupa ce ne-a spus nea Pierre de Coubertin "important e doar sa participam" deci ne-am atins obiectivul. Ca si la Euro2008 la fotbal: initial rupeam tot si aveam echipa sa ajungem in finala, cand am iesit din grupe am avut obiectiv doar sa participam si sa ne prezentam onorabil.

Parca am fi pe vremea comunismului. Nu iesea obiectivul de productie la hectar? Nicio problema ca declaram o productie record. Acum e acelasi lucru, numai ca se schimba obiectivul in functie de productie. Scopul e acelasi, doar metoda s-a schimbat.

In concluzie suntem o tara fara obiectiv. El oricum nu conteaza si se va schimba in funcite de cum merge treaba. Nu va plati nimeni pentru ca obiectivul va fi intotdeauna atins.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu