24 octombrie 2008

Conspiratia de la pompa

Maharii petrolieri ne fura fara jena. Fiind intelesi intre ei, controleaza piata si tin preturile sus pentru ca nu are nimeni ce sa le faca. Le-am vandut petrolul si ei acum ne conduc cum vor. Profiturile lor cresc in continuu deoarece cumpara petrolul de pe piata internationala mult mai ieftin.

Acum 3 luni, petrolul era cotat la vreo 140 dolari barilul. Acum e cam 70 dolari pe baril si tendinta e tot descrescatoare. Pretul motorinei acum 3 luni era cam 4.45/litru. Acum e 3.9/litru. Deci pe cata vreme pretul barilului s-a injumatatit, pretul la pompa al motorinei a scazut doar cu 0.5 lei. Practic, pretul a scazut cu vreo 15%. Unde se duce restul? Bineinteles in conturile maharilor.

Pentru a da impresia ca pretul tine cont de variatiile cotatiei internationale, ceea ce au si declarat sus si tare cand scumpeau in draci combustibilul in vara, companiile scad pretul cu taraita. Cate 0.05-0.06 lei pe saptamana. Astfel, cand scaderea se va opri si va incepe iar o perioada de crestere a barilului, micutii afaceristi (aici am numit companiile petroliere de la noi) vor incepe sa creasca preturile de la un nivel generos. Dar atunci vom observa ca preturile noastre vor urca de la egal la egal cu cele de piata internationala.

Nu vi se pare ciudat ca nimeni nu ataca acest subiect? La niciun talk-show autohton nu am auzit discutandu-se de aceasta problema. Doar un articol mai elaborat prin Jurnalul National.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu