28 ianuarie 2009

Iluzia unei competitii fotbalistice

De ani de zile se chinuie Federatia de Fotbal de la noi sa obtina organizarea unui turneu final international sau o finala de competitie europeana intercluburi. Practic, sa obtina organizarea de orice din partea forurilor europene. Nu a reusit. Eterna cauza: infrastructura. In primul rand cea de resort. In cazul acesta vorbesc de stadioane. Ca doar nu pui jucatorul sa joace pe maidan (starea generala a stadioanelor noastre), orezarie (asa se prezinta majoritatea pe timp de iarna) sau pe plaja (vezi cazul antologicului meci Romania-Danemarca de acum cativa ani incheiat cu 2-5). Despre acest meci va pot spune ca am asistat live. Nu prea mai tin minte multe. Doar o singura amintire pregnanta. Si care imi vine imediat in minte la rememorarea meciului: cum se mirau danezii la incalzire de starea gazonului. Luau mingea in mana si dadeau cu ea de pamant sa vada cum sare nisipul.

Dar sa revenim la subiect. Pe langa problema stadioanelor la noi mai e si problema drumurilor. Vedem cate probleme exista cand e vorba sa vina vreo echipa mai titrata pentru un joc in cupele europene cat chin e sa se deplaseze de la aeroport la hotel si apoi la stadion. Ia sa ne imaginam mai multe in aceeasi situatie. Ar trebui blocata capitala ca la summitul NATO. Cei fara microbul fotbalului isi iau bagajele si golesc Bucurestiul. Aici am inclus si majoritatea nevestelor. Deci ar fi raiul barbatilor.

Au existat incercari de a organiza un turneu final in tandem cu vecinii de granita. S-a renuntat repede din motivele precizate anterior. Asa ca a ramas varianta oraganizarii unei finale de competitie europeana intercluburi. Aici macar e vorba doar de un meci si de 2 echipe. Dar unde le punem sa joace? Ani de-a randul ne-am chinuit cu stadionul National. Pana la urma, dupa nenumarate tergiversari s-a hotarat construirea unuia nou din temelie (slava Domnului ca s-a renuntat la ideea consolidarii). Asta bineinteles dupa ce s-a construit un sediu nou pentru federatie si s-a schimbat gazonul stadionului in prelealabil. C-asa se face treaba romaneste. Construim in jurul gazonului si supervizam dintr-un sediu dotat si foarte bine pus la punct (s-au prins pana la urma ca nu se poate construi fara a deteriora gazonul deci la gunoi cu el).

In acest moment constructia este in desfasurare. Presimt ca asa va ramane mult timp de acum inainte. Dar romanul este perseverent. Si cum UEFA ne-a tot spus ca ne da finala daca avem stadion, am tot insistat. Iata ce ne spune jupan Lupescu astazi:

Am ajuns la un acord să organizăm finala UEFA Europa Liga în 2012

Deci astia de la UEFA s-au saturat atat de tare de noi incat, ca sa scape de gura noastra, ne-au spus ca ne-o dau numai sa mai plecam dracu odata acasa si sa-i lasam sa-si vada d-ale lor. Asta e pe principiul: ne-am asezat la masa, avem tacamuri, ambianta, foame, bautura dar lipseste mancarea.

Mi-e tare greu sa cred totusi ca astia de la UEFA au aruncat ei asa competitia pe mainile unora care nici n-au unde s-o tina. Cu siguranta au in sertaras pregatita varianta de rezerva care deja pune la punct detaliile pentru organizare si, cand romanul o va da cotita ca nu s-a terminat stadionul, va fi anuntata si oficial. Iar noi ramanem cu iluzia inca unei competitii ratate. Ca daca noi nu ajungem la ele, nici ele nu ajung la noi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu