3 ianuarie 2009

Ne vom intoarce in multime

Ce frumos a fost Bucurestiul in aceste prime zile ale noului an! Intotdeauna mi-au placut diminetile de sarbatoare cand ma uitam pe geam si pe strada nu treceau decat una-doua masini. Se aude linistea. Si ma gandesc ca in tot orasul e la fel. Mai ca-mi vine sa ma arunc in masina si sa fac o tura de oras in mers molcom cu o muzica in surdina. Asta e si unul din cele mai bune momente de a vizita strazile Bucurestiului. Pe jos, in masina personala, in mijloacele de transport, oricum.

In dimineata primei zile a anului am mers cu un autobuz. Un vis. Strazi pustii, masinile se numarau pe degete, totul inchis si o atmosfera de moleseala si somn adanc. Am ajuns deindata la destinatie. Ma si gandeam cum e sa fii sofer de autobuz in ziua de anul nou. Nu tu revelion, nu tu bautura, ca doar nu poti sa vii trotilat la serviciu, ca doar ai o zi intreaga in fata si cat de goale ar fi strazile nu cred ca-si asuma vreun sofer riscul. Cred ca mai bine e de serviciu de revelion decat in ziua de anul nou. Cel putin din punctul meu de vedere.

In a doua zi a anului am iesit iar prin Bucuresti. De aceasta data cu masina personala. Un adevarat rai. Eram singur prin intersectii. Ce ma oprea din mers era nesincronizarea semafoarelor. Toata lumea stie ca problema exista dar nimeni nu face nimic. Domnu' primar, facem si noi ceva cu semafoarele astea? Sau doar planuim o fantana cantatoare?

Din pacate, toate aceste zile vor fi istorie incepand de luni. Vom reveni brusc la buluceala, injuraturi, nervi si toate celelate obsnuinte din traficul bucurestean. Practic ceea ce vedem acum la teveu ca se intampla pe Valea Prahovei. Tot Bucurestiul s-a mutat acolo. De fapt pe drumul pana acolo. Asta e tot ce stie Bucurestiul: Valea Prahovei. Si la teveu aveam o singura zona promovata: Valea Prahovei. Meteo, trafic, transmisii direct, tot ce inseamna munte pentru televiziunile noastre se reduce la Valea Prahovei. De aceea eu detest aceasta zona. Ma simt ca in Bucuresti din toate punctele de vedere doar ca in loc de muntii de gunoi din stanga si dreapta sunt munti naturali. Dar si aceia din ce in ce mai plini de gunoaie.

Eu sunt fan zona Cheia. E pe DN1A. Acel drum sugerat intotdeauna ca o alternativa la Valea Prahovei dar pe care prea putini il folosesc. Chiar dau din nas daca li se sugereaza ca ar fi mai eficient s-o ia p-acolo. Chiar azi era la stiri un interviu cu o familie intr-o masina la iesirea din Brasov. Oamenii vroiau sa ajunga in Ploiesti si erau indignati ca politia le sugereaza sa o ai pe DN1A si sa lungeasca astfel drumul cu 15-20km decat sa stea vreo 4-5 ore in coloana pe Valea Prahovei. Au declarat ca nu-si permit un asemenea ocol. Pai atunci isi merita soarta si le urez sa zaca in coloana. De aceea si este zona Cheia foarte frumoasa si cat de cat linistita. Am si postat niste fotografii din zona acu vreo cateva zile. Paradoxal, cel mai bun lucru care i se intampla zonei este ca nu ajunge calea ferata pana acolo. Singura metoda e pe sosea. O sosea refacuta in totalitate.

Dar romanului ii place unde e multimea mai mare. Daca e sa fie atunci sa fie mult si cu varf. Nu se oboseste sa se informeze si chiar daca ar afla ca drumul e aglomerat considera ca nu i se poate intampla chiar lui si ca nu-i problema sa mai intarzie vreo 10-20 minute. Si cand minutele astea ajung ore incepe si urla in gura mare la teveu.

Alte drumuri n-o sa avem prea curand. Dar nici p-astea pe care le avem nu stim sa le exploatam la maxim.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu