4 februarie 2009

Ce mai inseamna educatia si cercetarea

Se alege praful si de bruma de cercetare ramasa in tara asta. Citesc azi pe jurnalul.ro despre taierea bugetului (a se citi ingroparea) Institutului de Cercetare de la Magurele.

Eu, prin natura studiilor, am avut ocazia de a vizita ce e p-acolo de mai multe ori. Ce te loveste din exterior e aspectul comunist, invechit si ponosit al cladirilor. Inauntru la fel. Practic banii de la buget sunt folositi pentru a tine in picioare cladirea, pentru a o prezerva si a nu se trezi angajtii cu ea in cap. Plus ca in cladire este aparatura de inalta clasa. Pai doar intr-o camera de 15-17 metri patrati erau echipamente de peste 1 milion euro.

Acei oameni de acolo nu traiesc din salariile mizere primite. In principal isi castiga existenta din proiecte. Daca era sa stea doar in salariul de la stat, erau plecati de mult. Multi stau acolo doar din pasiunea pentru ceea ce fac si pentru acele proiecte. Problema e ca acum, odata cu taierea fondurilor de la buget, nu stiu ce va mai tine cladirea in picioare.

A aparut si un top al universitatilor lumii. Avem si noi una singura in primele 600, Universitatea din Bucuresti. E pe locul 512. Dupa universitati din Pakistan, Iran si alte tari de gen. Asta e nivelul educatiei si cercetarii in Romania. Reliefeaza perfect interesul acordat de autoritati. Pacat de creierele exceptionale pe care le avem. Dar mi se pare deja normal ca alesii sa nu dea doi bani pe aceste domenii. Nu le aduce niciun profit. Cel putin nu imediat. Si nu mai are nimeni rabdare in ziua de azi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu