18 februarie 2009

Tehnologie chinezeasca

Termenul de chinezarie este echivalent cu copie ieftina. Cu asta ne-am obisnuit din partea lor (a chinezilor). Se ia un produs occidental, se copiaza la diferenta milimetrica si se comercializeaza la kil. Exemple sunt multiple: telefoane cu cele mai neinchipuite functii, totul all-in-one, masini care seamana leit cu cele europene, jucarii, etc.

Chinezii sunt insa si foarte inovativi. Si descurcareti. In meseria mea ma tot mir cateodata cum de nu iese masuratoarea asa cum as vrea io. Tot o intorc, tot o sucesc si-o invartesc, da' nu iese. Zic ca oi fi gresit eu cu ceva setup-ul sau chiar design-ul produsului. Dar iata si o mostra de tehnologie de inalta clasa chinezeasca primita pe mail:

capacitor chinese style
Pai sa nu-ti dai palme peste cap? Te chinui ore-ntregi cu o masuratoare si descoperi o manarie de genul asteia. Deci asa se face capacitorul de 6800uF. Se incapsuleaza ala de 2200uF. Poate nu se prinde consumatorul. Doar-doar sa nu-i pice vreun circuit. E mare diferenta intre 2200uF si 6800uF. E ca si cand ai vrea sa scoti vreo 5V dintr-o baterie de 1.5V.

Una din marile mele enigme ramane: cum de merg circuitele cand stiu bine ce fel de erori apar in proiectare si testare?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu