12 martie 2009

Iesirea din rutina

the visitor 2007De la regizorul filmului The Station Agent (2003), Thomas McCarthy, vine o alta productie despre sensibilitate, simplitate si drama umana, The Visitor (2007). Richard Jenkins joaca rolul unui profesor universitar prins in rutina unei vieti monotone, retras in viata privata si care incearca sa dea impresia de om ocupat. Este intruchiparea formei fara fond. Intamplarea il aduce in New York pentru a prezenta o lucrare, pentru care doar si-a dat acordul, la o conferinta. Aici intalneste un alt cuplu de imigranti ilegali locuind in locuinta sa. Firul epic il aduce intr-o apropiere fata de acest cuplu, ajunge sa-i cunoasca mai bine si sa-i si ajute cand dau de probleme.

Richard Jenkins primeste primul sau rol principal important in acest film. Nominalizarea la Oscar este binemeritata. Incercarea sa de regasire si implinire dupa moartea sotiei este foarte bine cladita. Stilul regizoral al lui McCarthy este molcom si cu o usoara tenta de umor.

Apreciez ca filmul nu are parte de traditionalul happy ending american. Este doar o poveste care se poate intampla oricand. Nimic nu este fortat sau tras de par. Doar niste oameni obisnuiti interactionand intr-o societate americana cu legi prea stricte. 8/10.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu