9 martie 2009

Observatii din vacanta la Budapesta

- nu exista masini scumpe in Budapesta. Pot numara pe degetele de la maini cate x5 si x6 am vazut in 5 zile in Budapesta. Primul x5 l-am vazut dupa 2 zile. Si asta in centru. Primul x6 l-am vazut din prima zi. Avea numar de Romania. Am mai vazut inca unul in cele 5 zile petrecute acolo. Cu numar de Germania. Majoritatea suv-urilor aveau numar de Germania. Q7 am vazut doar 3. Ungurul de rand nu pune pret pe masina. Si nu-si da ultimii bani din casa pe masina si dup-aia sa manance doar saorma. Prefera o masina la mana a doua cu care sa-si faca treaba.

- transportul in comun merge brici. In fiecare statie exista un orar cu minutul in care vine fiecare. Si chiar atunci apar. Marja de eroare e de un minut. Metroul si tramvaiul vin la 2-3 minute distanta. Cel mai rapid in Budapesta te misti cu transportul in comun. Liniile sunt bine gandite si completeaza reciproc. Te duci cu tramvaiul sau metroul pana intr-un loc si apoi te ia autobuzul sau trenul mai departe.

- bunul simt e la el acasa in trafic. Nu exista claxon. Nu exista ambuteiaje. Semafoarele sunt sincronizate. La ora 5-6 cand la noi e moartea pe orice strada la ei sunt 5-6 masini la semafor. Si asta e valabil si in centru si la periferie

- autostrada e ca-n palma. O adevarata placere sa mergi pe ea. Si centura Budapestei e tot autostrada. Si nu suspendata.

- centrele comerciale si mall-urile sunt la marginea orasului. Nu fix in buricul targului pentru a bloca circulatia ca la noi. In oras sunt doar supermarket-uri de cartier.

- turismul e foarte dezvoltat. E o intreaga industrie. Oamenii au inteles ca au o resursa importanta de bani in turism si profita la maxim. Brosuri, harti, puncte de informare turistica bine dotate, curse si programe speciale de vizitare a orasului, etc. Si banii se intorc catre cetatenii orasului. Si nu au turism ecumenic.

- cu engleza te descurci in majoritatea situatiilor. Pana si in mall la partea de mancare, vanzatoarele (femei de vreo 50 ani) stiau engleza si chiar foarte bine, cu accent si tot tacamul.

- toate programele tv sunt dublate in maghiara. Ei nu au auzit de subtitrare. Se dubleaza. E bine macar ca dau multe meciuri de fotbal. Si comentariul lor in maghiara nu difera de cel al protevistilor la meciurile de Champions League. Cel putin pentru mine are acelasi efect.

- si ca o completare a mirificului drum inapoi pe meleagurile tarii pe care l-am relatat intr-o postare anterioara, va pot spune ca la ora 1:15 AM, vineri seara (practic sambata dimineata), repet 1 si-un sfert noaptea, pe Dealul Negru (intre Pitesti si Rm. Valcea) erau 2 echipaje de politisti plasate in locurile binecunoscute de catre cei ce frecventeaza acest drum (la intersectia catre manastirea Cotmeana si pe langa o benzinarie din satele apropiate de Pitesti). Si fiecare oprise cate-un fraier. Astia chiar n-au somn? La ora aia ce dracu sa mai vezi si garcea ca ti se pune in fata masinii? Vezi doar niste benzi reflectorizante care misca. Politist il vezi doar cand esti fix langa el. Cascheta cu scris mare "garcea" nu e reflectorizanta. Mare foame pe criza asta. Sau or fi terminat banii de disco din seara aia s-au venit pentru noi recolte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu