28 septembrie 2009

Sa fentam sistemul

N-am sa inteleg niciodata de ce la locul de munca nu exista acces la anumite site-uri web sau drepturi de administrator pe calculator. Mi se pare de bun simt si dovada de respect la adresa angajatului lasarea la latitudinea acestuia navigarea pe web. Daca vrea sa intre pe un site de pariuri, xxx, jocuri sau orice altceva, atunci sa intre. O sa intre odata, de doua ori, de trei ori, o saptamana, doua dar la un moment dat o sa se plictiseasca. Atata timp cat el isi face treaba, nu vad de ce sa-i ingradesti accesul la ceva ce-l relaxeaza sau il binedispune. Daca intervine problema scaderii productivitatii, mi se pare normal sa iei astfel de masuri. Dar nu by default. Ofera-i minima prezumtie de nevinovatie.

Dar intotdeauna exista metode de a pacali sistemul. Una foarte uzuala este aceea care foloseste proxy-uri. O simpla intrare pe https://www.kproxy.com ofera un bilet de voie pe internet. Atentie: https, nu doar http. Se trece peste toate warning-urile date de catre browser si se ajunge pe pagina principala. Aici tot ce aveti de facut este sa introduceti adresa dorita. de aici totul va functiona normal si navigarea prin pagina dorita se face fara restrictii. Singura schimbare este adresa efectiva a paginii (cea care apare in bara de adresa de sus).

O alta problema este cea a drepturilor de administrator pe calculator. Orice incearca sa modifice registrele sau sa scrie prin directoarele Windows, sare din schema si da eroare. Decat sa stai sa cauti departamentul de IT pentru orice programel sau aplicatie de gen, mai bine abandonezi din start si te descurci fara. Sau cauti solutii de ocolire a acestei restrictii. Flash Player e unul din programele free, necesare si care, din pacate, umbla prin registre la instalare. Dar exista metode de a evita necesitatea drepturilor de administrator pe calculator. Iata cum:
1. Se downloadeaza arhiva XPI pe HDD. Click dreapta si "save link as" pe urmatorul link: http://fpdownload.macromedia.com/get/flashplayer/xpi/current/flashplayer-win.xpi. Arhiva XPI e defapt o arhiva ZIP cu fisierele folosite de pluginul de Flash Player.
2. Se schimba extensia fisierului salvat din .xpi in .zip sau se deschide direct cu WinZip sau WinRAR.
3. Se extrag din arhiva doar fisierele flashplayer.xpt and NPSWF32.dll.
4. Fisierele extrase se copiaza in
%APPDATA%\Mozilla\Plugins\
- %APPDATA% se poate accesa din "Start → Run → Type in %APPDATA% → OK".
- daca nu exista un director "Plugin" acolo, se creaza unul
5. Restart Firefox si e gata.

Pe masura ce ma mai lovesc de alte probleme, o sa caut si rezolvari si o sa le adaug aici pentru a avea un mic ghid al angajatului de birou. Fight the system!

2 comentarii:

  1. Nu iti doresc decat sa ajungi administrator de retea la o firma care are peste 200 computere. Si lasa-le tu drepturi de administrator. O sa iti iasa pe nas. In primul rand ai sa reinstalezi sisteme la greu din motive de virusi si alte nebuneli + cireasa de pe tort dosar penal dupa o vizita a BSA-ului care va gasii softuri ilegale instalate pe compurile respective. Ca si administrator de retea esti responsabil de softurile instalate pe sistemele respective.
    PA!

    RăspundețiȘtergere
  2. nu-mi doresc sa ajung administrator de retea pentru ca nu ma pricep la ast si nu ma pasioneaza. dar daca tot banezi accesul la tot felul de chestii macar din cand in cand ofera si angajatului posibilitatea de a ii fi angajate diferite programele free, chiar daca nu au tangenta cu munca. Eu nici flashul nu pot sa-l instalez. Si de altfel niciun program care umbla in registrii.

    RăspundețiȘtergere