6 octombrie 2009

Observatii si sfaturi utile pentru o vizita in Paris (partea II)

Prima parte o gasiti aici.

6. E bine sa aveti un plan cu ce vreti sa vizitati in fiecare zi. Macar sa-l faceti cu o zi inainte daca nu il aveti pentru toata durata sejurului. Eu cand plec in vacanta intr-un oras in care n-am mai fost imi fac o lista cu tot ce mi se pare mai important de vizitat si mai apoi incep sa le grupez pe zile. Nu o sa va iasa mereu. Apare neprevazutul (cozi, aglomeratie, etc) sau informari insuficiente inaintea vizitei (cel mai des e gresirea orelor de program ale diverselor obiective). D-aia e bine sa nu aveti un program foarte aglomerat sau cu ore stricte. Lasati timp suficient intre obiective si lasati ceva timp pentru odihna, lenevire si mancat.

7. Cel mai ieftin la capitolul mancare si bautura iesiti cu micile supermarketuri. Se gasesc mai prin toate locurile. Ed, Monoprix si Franprix sunt cam cele mai importante si ieftine. Au si sandwichuri triunghiulare reci de toate felurile. Pentru apa, in mod clar cel mai rentabil e supermarketul. O sticla de Perrier sau Evian de 1 litru e 0.8-0.9 euro. La orice alt magazin sau fast-food e 1.5-2 euro o sticla de 0.5 litri. Cel mai bine e sa aveti o sticla in rucsac si va opriti sa luati alta cand se termina.

8. Multe atractii turistice au pagini web si ofera promotii pentru bilete cumparate online, cupoane de reducere printabile sau chiar rezervari pentru vizite (adica nu mai stati la coada de la intrare). Deci o cautare pe web inainte de plecare va mai poate scuti de cativa euro sau ore de asteptare la cozi. De exemplu, in perioada in care am fost eu exista o reducere la Disney pentru un bilet de o zi la ambele parcuri de 10 euro pentru achizitia online fata de cea la fata locului. Pentru La Defence mai existau niste cupoane printabile de reducere si la Tour Eiffel se putea face rezervare pentru ora de vizitare (asta am aflat ulterior, in timp ce asteptam la coada).

9. Ca in orice tara cat de cat civilizata, duminica majoritatea magazinelor sunt inchise. Rar mai gasesti cate ceva deschis. Si acestea sunt doar pentru mancare. Orice altceva e deschis doar de luni pana sambata. Am intalnit si un supermarket chinezesc de cartier deschis duminica. Dar era inchis lunea. Deci o zi pe saptamana obligatoriu e liber. Cat despre programul dintr-o saptamana de lucru, acesta se termina in general la 7-8. Deja pe la ora 9 te simti stingher pe strazi. Dar nu in nesiguranta.

10. In majoritatea punctelor cheie din oras si pe langa atractiile turistice importante, se gasesc puncte de informare turistica. Sunt de forma unor ghisee de ziare de la noi. Se gasesc aici orice fel de pliante, harti, afise, ghiduri sau orice altceva are nevoie un turist pentru a se descurca in oras. Si sunt in destul de multe limbi de circulatie internationala. Bineinteles, romana nu. Si toate sunt gratis. Harti de buzunar se pot solicita si la orice ghiseu de informare de la intrarea la metrou.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu